Over dankbaarheid

gratitude2

Elke avond voor het slapen gaan, schrijf ik in een boekje waar ik die dag dankbaar voor was. Gewoon kleine dingetjes die me een goed gevoel hebben gegeven en die ik eigenlijk nooit meer moet en wil vergeten. Het laat me stilstaan bij de positieve dingen uit een dag, de dingen die ik normaal al wel weer snel vergeten ben en ik merk dat zoiets voor mij heel belangrijk is.

Een dag is vaak zo om. We zetten onszelf op de automatische piloot en doen wat we moeten doen, zonder stil te staan bij wat er eigenlijk gebeurd. Dat is een struikelpunt voor veel mensen nu het leven draait om hard werken. Het is daarnaast ook veel makkelijker om de negatieve dingen te zien, omdat deze je in de weg staan. Neem dit voorbeeld: je hebt je verslapen, je stoot je melk om, je bent je sleutels kwijt; alles zit tegen. Je stapt op de fiets en dan staat ook nog eens het stoplicht op rood. Echter, de automobilist ziet dat je haast hebt en laat je alsnog voorgaan. Een klein moment van dankbaarheid wordt al snel overspoeld door jouw haast en je denkt er nooit meer aan terug. Zonde!

Dankbaarheid is zoiets belangrijks. het is een vorm van genieten en stilstaan bij je eigen leven, maar ook om de negatieve dingen in te ruilen voor positieve. Je gaat je er een stuk gelukkiger en optimistischer door voelen, dat is bewezen. het kan voor jezelf veel opleveren, maar ook voor anderen. Je vindt het zelf toch ook fijn als je ergens voor bedankt wordt?

thankful

Ik merk bij mezelf dat ik snel blijf hangen in mijn lichamelijke positie. Wanneer het minder gaat, ben ik alweer de halve dag bezig met ‘ojee ojee nu loopt m’n planning in de soep en ik had nog dat en dat en dat willen doen ojee’ en sta ik minder open voor de positieve dingen die gebeuren. Door er elke dag (al is het maar eventjes) mee bezig te zijn, word ik me bewust van dingen die zijn gebeurd en indruk op me hebben gemaakt op welke manier dan ook. Gisteren had ik bijvoorbeeld een belangrijke toets en was ik behoorlijk gestresst. De hele tijd dat ik op school was, is aan me voorbij gegaan, omdat het allemaal draaide om het goed maken van die toets. Achteraf ben ik onwijs blij en dankbaar geweest om een aantal vriendinnetjes weer te zien, voor de lieve woorden van een paar leraren, voor m’n ouders die me altijd weer moed inspreken en dat ze op school zo goed voor aanpassingen¬†zorgen voor me. Hele mooie dingen die in een ienimienie hokje waren gestopt door die zenuwslopende toets. Al staan ze nu mooi voor altijd en eeuwig in m’n dankbaarheidsboekje.

Wat ik hier vooral mee wil zeggen is dat er in elk negatief iets, vaak ook iets positiefs zit waar je dankbaar voor kan zijn. Het is alleen aan jou of jij daarbij stilstaat of niet.

Waar ben jij dankbaar voor?

sign5

 

5 thoughts on “Over dankbaarheid

  1. Stilstaan bij positieve dingen is inderdaad heel belangrijk. Op het moment ben ik dankbaar voor de cup a soup, want mijn favoriete smaak was er nog en ik kan wel een opkikker gebruiken haha.

  2. Heel erg goed dat je er zo mee bezig bent :) Zou ik ook meer moeten doen! Ik ben heel erg dankbaar voor mijn vriendinnen die me vanmiddag kwamen verrassen, dat ik volgende week mijn vriend in England weer kan zien en dat ik een hele lieve familie heb ^_^    9 juli 2014

    Klinkt onwijs leuk Nele! Beetje laat, maar hoop dat ervan hebt genoten!

  3. Wauw, goed geschreven en wat een geweldig onderwerp. Ik schrijf ook graag over mindstyle onderwerpen en dit sluit daar volledig bij aan. Ik ga mij ook eens verdiepen in dankbaarheid en bewustzijn. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge