Iets met lezen en rust

Als ik bij m’n opa en oma ben lees ik veel, heel veel. Maakt niet uit hoe dik het boek is. Dat terwijl ik thuis eigenlijk nooit (meer) lees. Waarom? Eigenlijk is die reden heel simpel; ik neem er de tijd niet voor. Best wel zonde, want in de 3 dagen dat ik bij m’n opa en oma ben geweest, heb ik ervaren hoe relaxt boeken lezen ook alweer is. Conclusie: dat moet ik toch maar wat vaker gaan doen.

reading4

Vroeger als klein Kirstentje las ik wel heel veel. Thuis op de bank, in bed, op school. Ik kon overal lezen. Op een gegeven moment was ik zelfs op een punt gekomen dat ik alle (in mijn ogen) leuke boeken al had gelezen. Ik las daarom ook al wel behoorlijk snel boeken voor jongeren en eigenlijk vond ik die boeken 10x leuker. Mijn favoriet was uiteindelijk wel echt de serie van Kate Cann. Daar had ik 3 boeken van, die ik meerdere keren heb gelezen terwijl ik normaal niet zo hield van het dubbel lezen van boeken.

Toen ik naar de middelbare ging, werd deze ‘boekenverslaving’ steeds minder. Ik vond dat ik er de tijd niet voor had. Ergens was dat ook wel zo, ik las genoeg in schoolboeken en daarnaast sportte ik liever of sprak ik af met vriendinnen. Maar zelfs nu ik eigenlijk bergen vrije tijd heb, lees ik nog steeds niet. Behalve dus als ik bij m’n opa en oma ben, of als ik op vakantie ben. Dan vind ik de rust weer om te gaan lezen en heb ik niet het gevoel dat er allerlei verplichtingen voor gaan.

Wel grappig dat ik dat zo zei; ‘de rust vinden om te gaan lezen’, want eigenlijk is het andersom. Lezen geeft rust, dat is bewezen. Ik heb ooit eens gelezen (oh, de ironie) dat lezen de beste manier is om je te ontspannen. Dat je stressniveau daar het meest van verlaagd. Ik denk dat dat vooral komt doordat je je vaak zo kan verdiepen in een boek dat je eigenlijk in een soort trans zit en dat je niks en niemand meer hoort. Dat moet je vast wel eens ervaren hebben, dat je bijna in het boek zit en ontsnapt aan de realiteit.

Vooral dat laatste vind ik heerlijk. Alsof je even in het leven van een ander zit. Dus sinds ik weer terug ben van m’n opa en oma, lees ik. Niet zoveel als daar, maar ‘s avonds voor het slapen gaan vooral. Lekker relaxen.

Lees jij wel eens? Vind je lezen fijn?

  

sign4

  

 

5 thoughts on “Iets met lezen en rust

  1. Ik lees eigenlijk alleen in de zomervakantie.. Ik vind lezen heerlijk, maar ik kan me ook echt verliezen in een boek. En dat is opzich niet zo heel erg handig als je per 8 weken ook +/- 1200 bladzijdes moet lezen voor school, in het engels.. Als ik dan ook nog leuke boeken ga lezen wordt dat schoolwerk veel te lang uitgesteld hihi!

  2. Ik herken het helemaal, in mijn gewone dagelijkse leven gun ik mezelf geen tijd en rust om te lezen. Daarom ga ik twee weken per jaar op een leesvakantie. Op een resort, waar voor mij gezorgd wordt en ik niet het terrein af hoef om iets te bekijken. Heerlijk met mijn e-book en gemiddeld een boek per dag verslinden.

  3. Herkenbaar, ik was precies zo! En ik lees nu ook een stuk minder, behalve als ik op vakantie ben. Na een hele dag op het werk, een paar uur studie, boodschappen en de was doen, koken en eten ben ik vaak al wel moe. Als ik dan in bed ga lezen lig ik binnen 5 minuten te slapen haha.

  4. Wat grappig om te lezen dat jullie dit ook herkennen! Vooral dat met lezen op vakantie, best wel typisch, maar aan de andere kant ook wel logisch. Dat is gewoon echt hét ultieme relax moment. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge